0 izdelkov - 0 € Blagajna

Kaj privlači komarje?

Ameriški znanstveniki s Floride kjer je obilo močvirnega sveta so dognali, da se komarji ne orientirajo le po vonju temveč najprej predvesm z videnjem. Znano je, da samice svoje žrtve iščejo predvsem v času sončnega zahoda in vzhoda, torej v pozno popoldanskih in večernih urah ter jutranjih urah.

Kaj vizuelno privlači komarje?

Ugotovili so, da komarji svojo žrtev izberejo že z razdalje nekaj deset metrov. Orientirajo se predvsem na temnejša oblačila črne, temnomodre in rdeče barve. Po vizualnem izboru se na potencialno žrtev orientirajo z vonjem. Najbolj zaznavajo izdihani ogljikov dioksid, potenje, spolni hormon estradiol, nekatere komarje, ki pikajo le po nogah in gležnjih pa privlači vonj bakterij na stopalih.

Kaj je estradiol?

Estradiol je spolni hormon, ki pri ženskah nastaja v jajčniku in v placenti z encimsko redukcijo iz neposredne predstopnje estrona. Manjše količnine estradiola proizvaja tudi skorja nadledvične žleze, pri moških pa moda.

Kdo je bolj izpostavljen pikom komarjev?

Zato so pikom bolj izpostavljeni aktivni ljudje, rekreativci in športniki ki se potijo, izločajo več CO2, imajo višjo telesno temperaturo; nato to velja skupaj z večjim izločanjem spolnih hormonov za bolj seksualno aktivne, zato se po spolnem odnosu poleti stuširajte in poskrbite za ustrezno zaščito. Komarji imajo zaradi določenih navedenih lastnosti raje tudi nosečnice in pa večje ljudi, še posebej take s prekomerno telesno težo.