0 izdelkov - 0 € Blagajna

Če bi ljudje videli, kako je hrana pridelana, bi spremenili prehranjevalne navade.

06.05.2013
“Če bi ljudje videli, kako je hrana pridelana, bi spremenili prehranjevalne navade.” — Michael Pollan, avtor knjižne uspešnice V obrambo hrani.

Nekaj zanimivih avtorjevih citatov iz knjige V obrambo hrani, ki se nanašajo sicer na ZDA, a so še kako aktualni tudi za naše okolje.

“Ko sem obiskal pridelovalce krompirja v Idahu, sem videl, kakšne količine pesticidov uporabljajo. Kmetje so imeli doma majhne njive, kjer so gojili ekološko pridelan krompir za lastno uporabo. Industrijsko pridelanega krompirja niso mogli jesti, ker je vseboval toliko sistemskih pesticidov. Šele po šestih mesecih shranjevanja, ko so se strupi delno razgradili, je bil krompir primeren za človeško uporabo.”

“Samo nevednost ljudi glede pridelave hrane dovoljuje obstoj takšnega sistema. Če bi ljudje videli, na kakšen način v večjih farmah redijo in ubijajo živali, bi jih večina izgubila apetit za takšno hrano.”

“Sem oster kritik 99 odstotkov porabe mesa v ZDA, obstaja pa 1 odstotek, za katerega menim, da ga je pomembno zagovarjati, saj obstajajo dobri okoljevarstveni razlogi za to, da jemo nekaj mesa. Obstajajo kraji, kjer je meso najboljši način za pridobivanje beljakovin in razvoj lokalne ekonomije. To so predvsem gorati in/ali sušni predeli. Rejenje živali je prav tako zelo pomembno za trajnostno kmetijstvo. In če imamo na kmetiji živali, bodo le-te nekoč umrle in takrat jih bomo pojedli.”

Vir: Intervju z Michaelom Pollanom, The Progressive