0 izdelkov - 0 € Blagajna

Začimbe in hrana za mrzle dni

eating-in-season-jpg

Jesen in zima sta tradicionalno čas maščob in to velja povsod od Azije do Evrope, od ajurvede, kitajske tradicionalne medicine do evropskega zeliščarstva. Neustrezno kombiniranje živil v prehrani (ogljikovi hidrati + maščobe) in pretiravanje s količino je glavni razlog za že skoraj epidemiološki razmah kroničnih bolezni, ki jih do pred 50 let v Evropi sploh nismo imeli za nevarne. 

Ker so naša prebavila ostala na ravni kromanjonskega človeka, se pravi cca. 125.000 let nazaj je povsem jasno, da brez resnih posledic za naše zdravje nismo sposobni prebaviti vseh teh porcij mesa, mleka, kruha, sladkorja, čokolade ipd. Ko smo ravno pri sladkarijah, bel sladkor in posledično mlečna čokolada deluje izrazito hladilno, kar nas v zimskem času naredi še bolj izpostavljene sezonskim boleznim. Zato v jesensko zimskih mesecih naredite takole:
- dnevno zaužijte 1 – 2 žlici rastlinskega olja (olivno olje, avokadovo olje, kokosovo olje, orehovo olje vedno izberite nerafinirana in čim manj obdelana olja)
- naredite si načrt, kako boste v prehrano vključili čimveč toplih začimb: cimet, klinčki, ingver, kardamom, kurkuma in različne mešanice začimb curry, summak, baharat ipd.
- začnite dan z mlačno vodo, v katero kanete nekaj limoninega soka in ne popijte več kot 1dcl naenkrat, ampak naredite vmes 10 minutni premor
- zajtrk naj bo lahek, pojejte čim manj kruha, nadomestite ga s prepečencem. Zaužijte žlico do dve olivnega/avokadovega olja in dve pesti popraženih bučnih semen, lahko tudi sončničnih. Za zajtrk obvezno spijte topel napitek z rastlinskega mleka in dodajte kurkumo, rožič, malo suhega ingverja, inulin, kokosovo olje
- pripravite si sadno malico, ki jo obvezno pojejte pred 12:30 uro. Izberite sezonsko sadje – suho sadje, kakiji, kiviji, dateljni
- ob 14h si vizualizirajte kosilo, na ta način se vam bodo v ustih in prebavilih začeli tvoriti prebavni sokovi, ki vam bodo olajšali prebavo. Zamenjajte krompir z ustreznimi stročnicami, žiti (namočenimi), pirejem iz korenja, sladkim krompirjem ipd. in počutili se boste prerojeno!!
- za kosilo se najejte po mili volji, vendar NE kombinirajte mesa z ogljikovimi hidrati!! Meso z zelenjavo je OK, kruh, krompir, riž, testenine ipd. pa z mesom ne gredo skupaj NIKOLI. Odpade tudi sladica takoj po kosilu. Prestavite jo za 2 uri takrat boste v njej resnično uživali in tudi telo jo bo prebavilo brez problema. To naj bo tudi vaš zadnji obrok v dnevu.
- pred spanjem si pripravite podoben napitek kot za zajtrk