0 izdelkov - 0 € Blagajna

Začnite dan brez kruha. Vzleteli boste!

cereal-with-milk-and-orange-juice

Kruh je težka hrana! Verjemite, vsak trgovinski kruh vključno s polnozrnatim je zadnje kar si vaše telo želi. Prečiščena bela moka in kruh, ki je s kemičnimi dodatki pečen v pol ure pospešuje čisto vse bolezni, ki jih poznamo. Zakaj? Prvič, ker ekspresno dviguje krvni sladkor drugič pa zato, ker upočasni prebavo do te mere, da organizem ni sposoben učinkovito prebavljati in presnavljati hrane. Hrana, ki prepočasi potuje skozi naša prebavila pa pušča za sabo ogromno toksinov in neustrezno presnovljenih živil, ki so osnovna hrana škodljivim bakterijam.

Popolnoma brez kruha seveda ne gre, zato poskusite omejiti uživanje klasičnih trgovinskih kruhov in tudi ostalih izdelkov iz prečiščene bele moke. Kaj pa polnovredna moka? Žal so tudi izdelki iz polnovredne moke škodljivi, če niso pravilno pripravljeni in verjemite, da večina trgovinskih ni. Enostavno zato, ker bi porabili preveč časa za pripravo npr. zdravega kruha. Oni to rešujejo z aditivi. Vi pa to lahko poskusite rešiti takole:

- najprej si naredite tedenski plan, ob katerih dnevih zjutraj ne boste jedli kruha.
- v teh dneh potrebujete dobro alternativo. Npr.: na vodi kuhana prosena kaša (čez noč jo namočite) s kokosovim oljem, cimetom, rožičem in jabolki. Druga varianta je svež paradižnik prelit z oljčnim oljem, svežo baziliko, olivami in rezino planinskega sira. Tretja varianta so bučna semena z rezino planinskega sira in oljčnim oljem na žlico. Lahko dodate zraven še malo tahinija in začimb (curry, summak, alepski timijan,..). Četrti dan si privoščite prepečenec ali čez noč namočene kosmiče z navadnim jogurtom.
- ob zajtrku si obvezno pripravite topel napitek iz rastlinskega mleka kot je opisano pri vsaki od naših mešanic. Topel napitek in začimbe povečujejo občutek sitosti in zapolnijo brbončice, ki ne bodo več hlepele po kruhu.
- ob 10h in 11h dopoldne spijte vsaj 1 dcl tople tekočine (ne kave) najbolje čaj iz termo posode. Topla tekočina zmanjšuje občutek lakote in preprečuje nepotrebne sladke ali slane prigrizke pred malico. Predno greste od doma si obvezno pripravite sezonsko sadno malico, ki jo morate nujno pojesti pred 12:30, sicer naravni sladkorji v sadju otežuje prebavo kosila, ki ga priporočamo za okrog 16h. Na kosilo začnite misliti že kakšno uro prej, tako boste sprožili tvorjenje prebavnih sokov in encimov, kar vam zelo olajša prebavo.
- ključno pri kosilu je, da ne kombinirate živil, ki nikakor ne spadajo skupaj in da sladico po kosilu prestavite vsaj za 1 uro in pol.
- 1 uro pred spanjem si pripravite topel napitek iz rastlinskega mleka. Izberite mešanico začimb, ki pospešuje prebavo in zjutraj se boste zbudili kot prerojeni. 

S kruhom je pa žal tako, da z njim ne smemo pretiravati. Grški politik, mislec in lirik Solon je že leta 600 pr. n.š. uvedel zakon, po katerem so lahko pšenični kruh pekli samo ob praznovanjih. In tak odnos do kruha bi morali imeti tudi mi – občasno, ne preveč naenkrat in takrat z užitkom.